Blog bejegyzés

Ékszer felvásárlás – Ezeket kell tudnod, hogy Te is jól járj

Életünk során mind öröklünk ékszereket. Vannak, amelyek sokat jelentenek és örök emlékül szolgálnak szerettünkről, mások viszont felesleges csetresszé válnak. Az ékszer felvásárlással mindenki jól jár(hat), ha tudsz hozzá néhány alapvető információt.

Mi mindenen múlik egy ékszer értéke?

Az értékbecslés komplex tudást igényel, ezért mindenképp nagy tapasztalattal rendelkező szakemberhez érdemes fordulni vele. A három fő szempont az ékszer kora, alapanyaga és kivitelezése. Nézzük sorra:

Kor. Vannak például antik ékszerek, melyek pusztán korukból adódóan is különösen magas értékkel bírnak. Sőt, ilyen esetben nem is csak ékszerekről van szó, mandzsettagombok, fényképtartó medálok, brossok vagy zsebórák felvásárlására is van lehetőség.

Alapanyag. Az alapanyag is elsődleges, hiszen még sérült, törött ékszert is be lehet olvasztani, és az aranyat vagy ezüstöt újra felhasználni. Természetesen annál magasabb az ékszer értéke, minél több karátos alapanyagból készült.

Kivitelezés. Harmadik generációs órás-ékszerész család sarjaként én az ódivatú, fényét vesztett, akár törött ékszerekben is látom az értéket: azt a szaktudást, amivel egykoron az ékszerész készítette.

Mire ügyelj, ha ékszer felvásárlással fordulsz egy ékszerészhez?

A legfontosabb, hogy megbízható ékszerészt találj! Rengeteg – nem is csak – városi legenda kering a mérlegen felejtett ujjakról, késlekedő kifizetésekről…ezek általában azok a helyek, ahol egyébként feltűnően magas árat ígérnek az ékszer felvásárlásért.

Oldalamon járva azonban a megbízható ékszerész már meg is van! Hozzám érkezve tehát első lépésként megvizsgálom a szóban forgó ékszert, felmérem az állapotát, az esetleges hibáit. Az első pillantásra feltűnő dolgok mellett további nyomokat is megnézek rajta: volt-e javítva? Van-e kevésbé látható hibája? Látszik-e rajta korábbi módosítás nyoma? Egyáltalán mennyire kifinomult munka maga az ékszer?

Ebből, valamint az alapanyaga értékéből már pontos ajánlatot tudok tenni rá. Szalonomban mindig készpénzes kifizetéssel zajlik az ékszer felvásárlás, így rögtön a hozott ékszered értékével távozhatsz. Másrészt viszont, ha új ékszert szeretnél magadnak vagy egy szerettednek, be is számíttathatod az értékét, így kedvezőbb lesz az egyedi ékszer készítés ára is. Azzal azért számolnod kell ebben az esetben, hogy a hozott ékszer beolvasztásakor az anyag egy része elvész, tehát régi ékszeredből nem lehet 100%-ban újat varázsolni.

Ha további kérdésed merült fel vagy ajánlatot kérnél egy ékszeredre, vedd fel velem a kapcsolatot!

Ajánlatkérés